Een korte geschiedenisles

Begin jaren 30 startte de GRL groep, toen nog als familiebedrijf, met hun eerste transportactiviteiten. Gestart als transporteur van steenkolen groeide het bedrijf verder uit naar transport van diverse materialen. Meer en meer werd de focus gelegd op het transporteren van glas en zijn grondstoffen. Zo kreeg men meer inzicht in de (afval-)glasproducten en werden zij geconfronteerd met glasfabrieken die hun afgekeurde flessen niet opnieuw konden inzetten. Daaruit groeide het idee van het opstarten van een glasrecyclage activiteit.

Na enkele proefprojecten maakte GRL in 1980 de eerste start op het industrieterrein in Lummen. Snel groeide GRL uit naar een geavanceerde en moderne glasrecyclagefabriek. Aangezien innovatie één van de kernwaarden is, werd er gepionierd in het gebruik van nieuwe technieken, zoals inzetten van optische scheiders en een droogwasproces. Er werd voorzien in het opwekken van energie om in de eigen behoeften van stroom en warmte te voorzien. Op die manier werd onze CO2 voetafdruk, zo klein mogelijk gehouden.

De logistieke poot spitste zich ondertussen meer en meer toe op de logistieke keten van “glasafval naar nieuwe grondstof”.

Er werd ingezet op de inzameling van glas en dit van zowel huishoudelijke als industriële aard. Deze inzamelactiviteiten namen een vlucht toen in 2013 de activiteiten in de glasinzameling door de overname van KRB in Beerse werden uitgebreid. De vloot aan kraanwagens verviervoudigde en werd gaandeweg gemoderniseerd.

Kwaliteit van onze producten staat centraal binnen de groep. Daarom werd er geïnvesteerd in eigen transport van scherven naar onze klanten. Dit was een zeer bewuste keuze om alzo de kwaliteit van onze producten te kunnen blijven vrijwaren.

Er werd steeds ingezet op verdere duurzame ontwikkeling, zowel naar recyclage als logistiek. Commercieel werden nieuwe kanalen aangeboord en werd er gedifferentieerd.

Dat maakte dat de GRL groep in 2016 in het vizier kwam van de Duitse groep Remondis die graag zijn activiteiten wou uitbreiden in België. In december 2016 werd de overname een feit.

Door deze overname heeft GRL een sterke ruggesteun gekregen en werd er verder ingezet op innovatie en ontwikkeling, maar ook op de verdere mondialisering en facetten als veiligheid en gezondheid. Als onderdeel van Remondis werd de structuur verder geprofessionaliseerd tot waar we vandaag staan.

Onze recyclageactiviteit in Lummen behoort tot de top van Europa. Jaarlijks verwerken wij tot 200.000 ton afvalglas en exporteren wij onze scherven wereldwijd, tot ver buiten Europa.

Daarenboven, behoort de groep GRL vandaag tot één van de belangrijkste inzamelaars van glasafval in België met een vloot van 30 wagens, enkel en alleen toegespitst op transport van glasproducten.

GRL is een gedegen partner om mee te stappen in de toekomst. Door onze vlakke structuur kunnen we snel anticiperen op vragen van onze klanten en kunnen we een belangrijke rol opnemen in de toekomst waarbij duurzaamheid en ecologie een prominente rol spelen.

WE THINK GLASS!