Glasrecyclage

Glasrecyclage is het proces waarbij we afvalglas omzetten in zuivere scherven, die als nieuwe grondstof kunnen worden ingezet. Dit proces zorgt er voor dat glas steeds opnieuw gebruikt kan worden en zorgt er zo voor dat er steeds minder ruwe grondstoffen moeten worden ontgonnen. Het gebruik van scherven om nieuw glas te maken is daarnaast heel wat energie-efficiënter dan het gebruik van ruwe grondstoffen. Minder grondstoffen delven, minder energieverbruik, minder CO2-uitstoot, een driedubbele winst voor het milieu!

Om hier in te slagen moet de kwaliteit van onze scherven zeer hoog zijn. Helaas zit er in het afvalglas dat we ontvangen heel wat verontreiniging, daarom is er een ingenieus proces waarbij onze medewerkers in verschillende stappen deze verontreiniging verwijderen.

Onze producten

Vanuit ons recyclageproces kunnen we verschillende hoogwaardige grondstoffen aanbieden aan zowel glas- als isolatiefabrieken.

We hebben het dan over de verschillende kleuren, zoals wit, groen, bruin en bont glas, maar ook naar samenstelling zijn er verschillende mogelijkheden.

We streven er naar om onze klanten steeds ten dienste te staan. Door onze vlakke structuur en partnerships met onze leveranciers kunnen we snel inspelen op vragen uit de markt!

Het proces

GRL kiest voor een duurzame procestechnologie. Het verwerkingsproces is een volledig droog proces waarbij verschillende afvalstoffen uit de glasstroom worden onttrokken die op hun beurt in aanmerking komen voor recycling.

De eerste processtap is de manuele verwerking. Hierbij wordt de binnenkomende glasstroom volgens korrelgrootte verdeeld over verschillende transportbanden. Een eerste manuele sortering vind plaats en de glasstroom wordt ontdaan van grote verontreinigingen. Petflessen, kunststofzakken, kranten, tijdschriften, keramiek, steen, porselein en ander vreemd huishoudelijk afval wordt zorgvuldig verwijderd. De tweede processtap bestaat uit een breekproces waar het glas door middel van een breker op de gewenste korrelgrootte wordt gebracht. Alvorens naar de derde processtap te gaan, wordt het glas gehomogeniseerd.

De volgende stap bestaat uit een voorbehandeling van de glasscherven, het zogenaamde ‘droogwassen’. De scherven worden met hete lucht gereinigd op een wervelbeddroger, waarna ze door een wrijvingstechniek worden gepolierd. Organische verontreiniging waaronder vooral etensresten, worden maximaal van de glasscherven verwijderd.
De vierde processtap bestaat uit de verwijdering van alle metalen, zowel de ferro als de non-ferro metalen.

De laatste stap is de meest complexe verwerkingsstap: de optische verwerking. Hierin worden de scherven opnieuw volgens korrelgrootte verdeeld in verschillende stromen. Een eerste batterij optische scheiders haalt keramiek, steen, porselein en het hittebestendige vitro ceramische glas uit de glasstroom. Dit gebeurt door middel van CCD-camera’s en hightech sensoren. Op basis van wit licht, laserlicht en infrarood licht wordt de niet transparante verontreiniging herkend. Na de beeldverwerking stuurt een processor heel precies een aantal persluchtventielen aan die de ongewenste deeltjes uit de schervenstroom blazen. Daarna worden de scherven onderworpen aan een optisch-mechanische kleurenscheiding en worden de anders gekleurde scherven uit de glasstroom gehaald. Een aantal van onze lijnen zijn reeds uitgerust met volautomatische optische scheiders die glasscherven kunnen herkennen en scheiden op basis van de hoeveelheid zware metalen.

Tussen de verschillende processtappen worden lichte onderdelen zoals papier en kunststof van het glas gescheiden door middel van luchttechnieken.
Het volledige proces wordt automatisch gestuurd door een ploeg ervaren vakmensen die toezicht houden en aan de hand van de resultaten van de online kwaliteitscontrole het verwerkingsproces zo nodig bijsturen.

Dit zeer modern en efficiënt machinepark biedt een maximaal recycling-percentage en een hoge kwaliteit van de eindproducten.

Kwaliteit

Kwaliteit vormt het sleutelwoord in onze dienstverlening. Dit heeft uiteraard niet alleen betrekking op onze eindproducten, maar ook op onze verwerking en service.

Kwaliteit begint bij de glasinzameling door een goede sortering aan de bron. Sensibilisering en training van onze leveranciers, degelijke containers, een uitgebouwde onderhoudsdienst, speciale vlakglascontainers en een inzameling op maat zijn daarom voor ons van groot belang. Een correcte en verzorgde opslag is één van de belangrijkste voorwaarden om het verwerkingsproces optimaal te kunnen starten. Goed opgeleide mensen en de meest moderne machines zorgen ervoor dat er een eindproduct gemaakt wordt van zeer hoge kwaliteit. GRL staat hoog aangeschreven bij glasproducenten over de hele wereld voor de kwaliteit van haar producten.

GRL streeft continu naar procesverbetering. Het jaarlijks vernieuwen van zijn kwaliteitscertificaten is dan ook zeer belangrijk : Momenteel bezit GRL ISO 9001 en ISO 14001 certificatie alsook VCA*. De certificaten staan ter beschikking op www.grl.be

Duurzaamheid

GRL kiest voor duurzaam ondernemen, door steeds te streven naar economisch en ecologisch uitgebalanceerde verwerkingsprocessen. Wij investeren voortdurend in zowel technologie als in ons team van gedreven en sterk gemotiveerde mensen en zo bieden wij erkentelijkheid en zekerheid. Wij kunnen ons beroepen op een betrouwbare en ervaren kern van medewerkers die reeds jarenlang actief zijn binnen onze organisatie. De voorbije 2 jaren heeft GRL voor meer dan 3 mio Euro geïnvesteerd in de vernieuwing van zijn machinepark.


Sorteertips

“Mijn fles is leeg.”

Wat doet u met uw lege glazen verpakking? Als consument beslist u over het verdere leven van de gebruikte glazen verpakking.
Lees verder…

“Mijn ruit is kapot.”

Wat doet u met uw gebroken ruiten? Als consument kunt u ook over het voortbestaan van uw gebroken vlakglas beslissen.
Lees verder…